Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) heeft de procedure in gang gezet om de muur een beschermde status te geven. Zij doet dit na een advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Ede is blij dat het rijk nu een beslissing neemt. Verantwoordelijk wethouder Johan Weijland: ,,Vanuit Ede drongen we al lang aan op een beslissing op nationaal niveau, want ‘de Muur’ is een landelijke kwestie.” Ede heeft om die reden altijd geweigerd om van het complex een gemeentelijk monument te maken.
De muur staat op particulier terrein. NSB-leider Anton Mussert hield vanaf de Muur toespraken. Vele duizenden NSB-leden kwamen er elk jaar bijeen. Van het nationaalsocialistische complex zijn nu alleen nog de enorme muur en een deel van het amfitheater over. De eigenaar wilde de restanten slopen om zijn camping De Goudsberg te kunnen opknappen. Het Rijk schoof een beslissing over een erfgoedstatus jaren voor zich uit.
,,De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uit maakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren”, aldus Van Engelshoven. ,,De Muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden.”
Architectuurstudent Rick Abelen van de Technische Universiteit Eindhoven won vorige week een ontwerpwedstrijd voor de toekomst van de Muur met zijn plan om van het complex een ‘bedenkingscentrum’ te maken. In een ondergronds museum zou een museum gewijd aan verraad ingericht kunnen worden. Hij heeft er in zijn ontwerp rekening mee gehouden dat het complex geen ‘bedevaartoord voor rechtsextremisten’ moet worden.