Land- en tuinbouworganisatie LTO maakt zich zorgen dat telers vaker een vergunning moeten aanvragen als ze gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Dit zegt Ron Mulders, portefeuillehouder Gezonde Planten na een recente uitspraak hierover door de rechtbank in Groningen.
In sommige gevallen hoeven telers geen vergunning aan te vragen om een bepaald bestrijdingsmiddel te mogen gebruiken. Maar door de uitspraak moeten ze dit mogelijk vaker wel doen.
Het burgerinitiatief Meten = Weten had bezwaar gemaakt tegen bestrijdingsmiddelengebruik zonder vergunning door een lelieteler in Friesland in de buurt van een beschermd natuurgebied. De provincie Friesland had het gebruik van bestrijdingsmiddelen door de teler toegestaan, maar het burgerinitiatief ging tegen dit besluit in beroep en kreeg gelijk van de rechter. De provincie moet nu opnieuw kijken naar het bezwaar.
Mulders vreest dat de uitspraak ook gevolgen heeft voor andere telers die zonder vergunning bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruiken. “Ondernemers mogen steeds minder middelen gebruiken om het gewas gezond te houden. Met deze uitspraak erbovenop vind ik het nog ingewikkelder worden.” Een vergunning aanvragen kost extra tijd en geld en ondernemers weten dan van tevoren niet welke criteria daar bovenop komen, beargumenteert hij.
Hij vindt verder dat het beleid voor het gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland al erg streng is en zegt dat telers de middelen zo min mogelijk willen gebruiken. “Een teler wordt aangekeken als hij spuit op aardappelen, dat is al niet prettig. Maar we doen het wel zolang het nodig is en er geen goede alternatieven zijn.” Wel vindt LTO het volgens hem belangrijk dat telers minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.