De komende drie jaar zijn 60.000 nieuwe medewerkers in de bouw nodig om bijvoorbeeld alle huizen te bouwen die in de planning staan. Daarvoor zijn na 2026 meer arbeidsmigranten nodig. Dit meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) na een studie over de arbeidsmarkt in de bouw tussen 2024 en 2028.

De bouwsector heeft sinds 2020 te maken met een personeelstekort, aldus het EIB. Dit jaar neemt de bouwproductie af, waardoor een uitbreiding van de arbeidscapaciteit in 2024 niet nodig is volgens het instituut. Maar vanaf volgend jaar stijgt de productie naar verwachting met gemiddeld 2 procent per jaar en daardoor neemt ook de behoefte aan nieuwe medewerkers toe.

Het nieuwe personeel is ook nodig om mensen te vervangen die met pensioen gaan of arbeidsongeschikt raken. Het grootste deel van die 60.000 mensen, bijna 50.000, zal komen van een bouwgerelateerde opleiding, verwacht het EIB. In 2025 en 2026 zullen dit net zoveel mensen zijn als de vraag naar personeel, maar na 2026 moet “een serieus aantal” werkenden uit het buitenland of uit andere sectoren komen, aldus het instituut. Het gaat gemiddeld om 5000 mensen per jaar. Genoeg mensen vinden kan “een uitdaging” zijn, aangezien de arbeidsmarkt krap is. Als dit niet lukt, kan het personeelstekort in de bouw geleidelijk groeien.

Dit jaar zal de personeelskrapte in de bouw even groot zijn als vorig jaar, voorziet het EIB verder. Per 1000 banen staan meer dan 70 vacatures open. Het aantal zelfstandigen neemt toe en het aantal werknemers en uitzendkrachten neemt af. De komende jaren stijgt het aantal flexibele werknemers harder dan het aantal werknemers. De toename geldt vooral onder uitzendmedewerkers, wat volgens het instituut met name komt door de werknemers uit het buitenland.