Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen en wat doe je precies?

In mijn vorige baan kreeg ik steeds meer managementtaken en moest ik in die hoedanigheid ook sollicitatiegesprekken afnemen. Het leek me goed om zelf ook eens te solliciteren. Ik werd toen benaderd door een recruiter voor een baan bij Wolters Kluwer en ging daar om die reden op in. Maar het was zo leuk dat ik de overstap heb gemaakt. Ik wilde graag terug naar de techniek in plaats van het managen van mensen en dat kon in deze functie. Samen met mijn collega’s maak en beheer ik nu de software van de juridische kennisbanken.

Wat is er leuk aan je werk?

Mijn werk is heel afwisselend. Ik heb veel contact met de redacties die met de kennisbanken werken. Zo zie je direct waarvoor je het werk doet. Er valt nog altijd veel te halen op automatiseringsgebied en ik vind het leuk om daaraan mee te werken. Ik hoop natuurlijk dat de redacties en de eindgebruikers – de gemeenten – daarvan veel profijt hebben. Al die processen maken het werk leuk. We hebben een niet te grote afdeling waardoor de lijnen kort zijn. Iedereen wordt hier gewaardeerd om wat hij doet en de sfeer onderling is heel goed. Dat maakt het prettig werken.

Welke veranderingen heb je gezien de afgelopen jaren in jouw vakgebied?

Ik loop al iets langer mee en ben niet meer zo onder de indruk van hypes. Maar wat wel een grote verandering is, is het werken met Artificial Intelligence (AI). Het is leuk om te zien hoe je die tools kunt gebruiken om de redacties te helpen. Daarin maken we grote sprongen.

Wat wil je bereiken voor je gemeenteklanten?

Vroeger werden van hogerhand producten bedacht en werd aan ons de opdracht gegeven ze te bouwen. Tegenwoordig zitten we als software engineers zelf veel meer in dat proces. Wij bedenken zelf oplossingen en gaan daarvan de toegevoegde waarde onderzoeken. Dat doen we onder andere door gemeenteklanten te interviewen over hun uitdagingen en wensen. Ik ben bijvoorbeeld bezig met het verbeteren van de zoekfunctie in de kennisbanken. Ik wijs de redactie er ook op dat niet iedereen de systemen direct begrijpt en dat we de stappen dus zo eenvoudig mogelijk moeten maken. Wat het uiteindelijke doel is, is dat de eindgebruikers de informatie die zij zoeken gemakkelijk kunnen vinden.

Wat doe je in de vrije tijd?

Ik ben getrouwd en we zijn samen ouders van twee pubers. De laatste acht jaar ben ik druk bezig geweest met het verbouwen van ons huis. De laatste verbouwing was een hok voor de kippen met een mooie ren. Naast dat ik me kan verliezen in allerlei technische automatiseringssnufjes, sleutel ik ook graag aan mijn klassieke auto en motor.