Landbouwbedrijven zitten midden in een transitie en zoeken duidelijkheid over de toekomstmogelijkheden van hun bedrijf. Met de handreiking ‘Multifunctionele landbouw en de Omgevingswet’. biedt de VNG duidelijkheid voor ondernemers, ambtenaren en bestuurders over de mogelijkheden van multifunctionele landbouw.
Multifunctionele landbouw (MFL) is een verzamelbegrip voor bedrijven die hun agrarische productie en omgeving combineren met het leveren van diensten aan de samenleving. Denk dan aan boerderijeducatie, boerderijwinkels of agrarische kinderopvang
Doel: inzicht geven in opties en mogelijkheden van MFL
De handreiking volgt de VNG handreiking multifunctionele landbouw uit 2011 op en is opgesteld in samenwerking met het Platform Multifunctionele Landbouw. De handreiking heeft als doel om RO-ambtenaren (zoals projectleiders omgevingsvisie en planjuristen) inzicht te geven in multifunctionele landbouw en mogelijkheden en opties te bieden om MFL te regelen in het nieuwe omgevingsrecht.
Impact door invoering van de Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet zorgt voor een ingrijpende vernieuwing van wetgeving voor de ‘fysieke leefomgeving’. Deze vernieuwing vraagt om concrete handvatten om de visie en ambitie te kunnen vertalen naar het omgevingsplan.
Tegelijkertijd biedt de komst van de Omgevingswet per 1 januari 2024 meer beleidsruimte voor gemeenten om MFL-activiteiten toe te staan. Maar op basis van gemeentelijk beleid en lokale autonomie blijft het een eigen afweging van een gemeente om MFL-activiteiten te stimuleren c.q. toe te staan. Ook andere ontwikkelingen zoals het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het landbouwakkoord, zorgen dat de handreiking van aanvullende waarde is.