Nu de meeste gemeenten grotere, nieuwe bouwprojecten de komende tijd mogelijk willen maken met de omgevingsvergunning voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (bopa) is belangrijk te weten wat de (on)mogelijkheden daarbij zijn. Eén van de vragen is of ook voor een nog niet concreet uitgewerkt bouwproject een bopa kan worden verleend.

Op donderdag 27 juni om 13:00 uur neemt expert mr. dr. ing. Peter de Haan u tijdens een gratis webinar van 30 minuten mee door alle ins en outs van de dubbele knip bij de bopa.

Deze dubbele knip staat in artikel 12.27a Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Een projectontwikkelaar wil veelal niet zijn grotere bouwproject direct tot op welstandsniveau uitwerken. Dat is mogelijk door eerst een bopa basis voor het ruimtelijk kader aan te vragen en daarna een bopa concreet voor de uitwerking. De bopa basis is de opvolger van de omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan. In zekere zin vervangt deze het postzegelbestemmingsplan. De bopa concreet is de opvolger van de omgevingsvergunning voor bouwen. Het bouwplan is bij laatstgenoemde omgevingsvergunning uitgewerkt tot op welstandsniveau inclusief voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein.

Wat leer je?

In dit webinar leer je:

  • Dat de dubbele knip een alternatief is voor de wijziging van het omgevingsplan met opvolgende omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit (opa) als gebonden beschikking.
  • Wat de gemeente toetst bij de bopa basis en wat bij de bopa concreet.
  • Wanneer een bouwproject niet met een bopa mogelijk kan worden gemaakt en enkel een wijziging van het omgevingsplan volstaat.
  • Wanneer de dubbele knip wel en wanneer de dubbele knip geen toegevoegde waarde heeft.

Denk hierbij aan vragen zoals:

  • Welke informatie moet een vergunningaanvrager indienen bij de bopa basis?
  • En welke informatie bij de bopa concreet?
  • Kan de gemeente weigeren aan de dubbele knip mee te werken?
  • Wanneer is de dubbele knip overbodig en verdient direct een bopa voor een concreet bouwplan de voorkeur?

Hoe meld je je aan?

Meld je aan via deze link!

Belangrijke info

  • Wanneer: donderdag 27 juni 2024 om 13.00 uur
  • Hoe lang duurt het: +/- 30 minuten
  • Deelname is gratis

Presentator

Mr. dr. ing. Peter de Haan is advocaat-partner bij PDH Advocatuur. Hij is de specialist voor vergunningverlening en handhaving bij bouwactiviteiten. Peter is op beide onderwerpen gepromoveerd, geeft veelvuldig cursussen en heeft meer dan 100 wetenschappelijke publicaties hierover geschreven. Daarnaast heeft hij vanuit het Rijk bij het Informatiepunt Omgevingswet de nieuwe bouwregelgeving uitgelegd en heeft hij jarenlang gewerkt bij de bouwunit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Meer informatie?

Volg dan de opleiding Bouwen onder de Omgevingswet.