De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil. EU-diplomaten hebben woensdag daarover de knoop doorgehakt. De wet gaat per 2026 in.
De vele wijzigingsvoorstellen die het Europees Parlement vorige week aannam op de ontbossingswet zouden tot nieuwe onderhandelingen leiden, die te veel onzekerheid voor bedrijven opleveren, vinden de lidstaten. Ook Nederland schaart zich achter dat standpunt.
Volgens de ontbossingswet moeten Europese bedrijven er zelf voor zorgen dat producten die ze gebruiken niet hebben bijgedragen aan illegale ontbossing. De wet zou eind dit jaar ingaan, maar bedrijven en landen, ook buiten de EU, zeiden nog niet klaar te zijn om aan de wet te kunnen voldoen. De Europese Commissie en EU-landen besloten daarom eerder al de ingang van de wet met een jaar uit te stellen.
Vorige week stemde het Europees Parlement weliswaar in met uitstel van de wet, maar deed het er ook een schepje bovenop. De centrumrechtse EVP wist genoeg steun te verzamelen om de wet niet alleen met een jaar uit te stellen, maar ook te versoepelen. Zo zouden bijvoorbeeld kleine bedrijven uitzonderingen krijgen.
Over versoepelingen van de wet willen de EU-landen niet onderhandelen, zo hebben de lidstaten woensdag besloten. Het besluit is genomen met de steun van vrijwel alle lidstaten.
De EU-landen en het Europees Parlement moeten volgens de procedures nu weer gaan onderhandelen over de ontbossingswet. Het parlement wil de wet immers versoepelen, terwijl de EU-landen alleen uitstel willen. Het is niet duidelijk of het Europarlement dat wil. Het kan zich ook neerleggen bij de wensen van de lidstaten.
Natuur– en milieuorganisaties kunnen zich niet vinden in het jaar uitstel, maar ze zijn wel blij dat de lidstaten voet bij stuk houden. “Een goede dag voor de bossen” is het volgens Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en Milieudefensie. Ze waarschuwen wel dat “zelfs een jaar uitstel de wereldwijde ontbossing kan verergeren, met ernstige gevolgen voor bossen, klimaat en biodiversiteit”.