Gemeenten, provincies en het Rijk moeten bij grote projecten meer aan het landschap denken.
Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Door nieuwbouwwijken, datacenters, distributiecentra, zonneparken en windmolens staat het landschap onder druk. “Burgers maken zich zorgen over het verdwijnen van de openheid, vergezichten en bomen, en over de toename van het aantal windmolens, zonneparken en ‘distributie- en datadozen”, aldus het planbureau, dat de overheid adviezen geeft.
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is het landschap nu vaak “een sluitpost” bij projecten, met als gevolg dat het landschap versnippert. Als de overheid regelt dat er meer naar het landschap wordt gekeken, kunnen provincies, gemeenten en waterschappen daar bij hun plannen rekening mee houden. Het planbureau pleit ook voor “meervoudig ruimtegebruik”, waarbij functies worden gecombineerd.
Het PBL stelt ook voor om rond nationale parken een extra “schil” te maken, gebieden waar extra goed op het landschap wordt gelet. Nationale parken zijn namelijk kwetsbaar, aldus de adviesraad. Nederland telt momenteel 21 nationale parken. Dat zijn onder meer Schiermonnikoog, de Hoge Veluwe en de Biesbosch.
Bron: ANP