Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Beleidslijn grote rivieren. Deze aanpassing verandert de beoordeling van nieuwe activiteiten of wijziging van bestaande activiteiten in het rivierbed van de grote rivieren. Voorafgaand aan deze wijziging is er een internetconsultatie.

Nederland krijgt in de toekomst vaker te maken met hoge waterstanden in de rivieren, als gevolg van klimaatverandering. Daarom hebben we in onze rivieren meer ruimte nodig voor het opslaan en afvoeren van water. Activiteiten in het rivierbed mogen het opslaan en afvoeren van water niet belemmeren. Ook mogen activiteiten niet in de weg staan van maatregelen die in de toekomst nodig zijn om de waterveiligheid te vergroten. Daarom wordt per 1 januari 2025 de Beleidslijn grote rivieren (Bgr) geactualiseerd en worden de beleidsregels opnieuw vastgesteld.

Ook veranderen de regels over de grote rivieren in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en in de Omgevingsregeling (Or) het komend jaar op een aantal punten.

Geen onderscheid meer tussen bergend en stroomvoerend regime

De grootste verandering in deze nieuwe beleidslijn is dat er geen onderscheid meer bestaat tussen het ‘bergend’ en ‘stroomvoerend’ regime. In plaats daarvan geldt er 1 set regels voor het hele rivierbed. Dit is nodig omdat we, met het oog op de toekomst, zeer terughoudend moeten zijn met nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in alle beperkingengebieden van het rivierbed. Daarnaast is tijdens hoogwater gebleken dat de rol van gebieden vaak ingewikkelder is dan alleen stroomvoerend of bergend, wat het onderscheid minder nuttig maakt.

Om een soepele overgang te waarborgen en bestaande rechten te respecteren, is in de Bgr 2025 een ruime overgangsregeling opgenomen.

Internetconsultatie

Voorafgaand aan de wijzging van de Bgr is er een internetconsultatie, van 11 oktober tot en met 15 november.