De bouw van een nieuw dorp met 8000 woningen in de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas loopt zeker een jaar vertraging op. De gemeenteraad stelde in mei het bestemmingsplan vast, maar 22 partijen hebben bij de Raad van State beroep aangetekend. Volgens een woordvoerder van de bestuursrechter kan de zaak vermoedelijk pas over een jaar worden behandeld.
“Het is niet zo dat de zaak in de tussentijd op de plank ligt te verstoffen, we bouwen wel een dossier op”, aldus de woordvoerder van de Raad van State. “Maar we hebben te maken met een hoge instroom van zaken die vallen binnen het omgevingsrecht. Zaken worden ook steeds complexer. Bovendien hebben ook wij te maken met arbeidskrapte.”
De gemeente Zuidplas laat weten in de planning al rekening te hebben gehouden met een juridische procedure bij de Raad van State. Dat de zaak pas over een jaar behandeld kan worden, noemt de gemeente “vervelend, maar niet onverwacht”.
Bekend was al dat Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bij de Raad van State beroep hebben aangetekend tegen het bestemmingsplan voor het nieuwe dorp in de laagstgelegen polder van Nederland, gelegen tussen Rotterdam en Gouda. Rijkswaterstaat vindt dat in het plan te weinig rekening is gehouden met verkeerseffecten op nabijgelegen snelwegen, het hoogheemraadschap mist duidelijkheid over het waterbeheer. Ook elf bedrijven en negen particulieren besloten bezwaar te maken.
Zuidplas, een fusiegemeente die nu bestaat uit vier kernen, gebruikt het komende jaar om de plannen voor het vijfde dorp verder uit te werken. “Het is nog niet te zeggen of het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan wordt gewijzigd op basis van de bezwaren. Het is aan de Raad van State om te bepalen of het plan aangepast moet worden. Als gemeente doen wij in principe geen tussentijdse inspanningen tot na de uitspraak”, aldus een woordvoerster.