Bijna 1700 boeren hebben zich gemeld voor een van de stoppersregelingen, meldt het ministerie van Landbouw. Afgelopen vrijdag sloten de laatste regelingen, bedoeld voor piekbelasters en kleinere sectoren zoals melkgeiten of konijnen.

Het kabinet wil met de vrijwillige regelingen veehouders laten stoppen, zodat de veestapel krimpt en er minder stikstof wordt uitgestoten. Boeren die dicht bij kwetsbare natuur wonen en veel uitstoten, de zogenoemde piekbelasters, kunnen 120 procent van de waarde van hun bedrijf krijgen. Boeren die niet onder de regeling voor piekbelasters vallen, krijgen 100 procent van de waarde van hun bedrijf.

In totaal waren ongeveer 3000 boeren in beeld als piekbelaster. Van hen hebben in totaal 920 een aanvraag gedaan. Nog eens 10.000 boeren konden mogelijk in aanmerking komen voor de andere stoppersregeling, aldus een woordvoerder van het ministerie. Voor die brede regeling zijn in totaal 665 aanvragen binnengekomen.

De woordvoerder kon nog niet zeggen hoeveel boeren aanspraak hadden kunnen maken op de regeling voor kleine sectoren. Wel is bekend dat hier meer aanvragen voor zijn gedaan dan er budget was. Mogelijk komt landbouwminister Femke Wiersma met extra geld voor deze groep.

De aanvragen worden de komende tijd beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vervolgens wordt een overeenkomst teruggestuurd naar de boer, die een half jaar heeft om die te ondertekenen. Het kan dus nog een half jaar duren voordat definitief bekend is hoeveel boeren gebruikmaken van de regelingen.

Intussen werkt Wiersma ook aan een nieuwe “brede beëindigingsregeling”. Hiervoor trekt het kabinet 1,25 tot 2,5 miljard euro uit.