In Friesland komen 78 PAS-melders in aanmerking voor een legalisatieprogramma. Van de 221 meldingen voldoen 52 niet aan de eisen van het traject en moeten 86 aanvragen nog beter worden beoordeeld, schrijft gedeputeerde Abel Kooistra in een brief aan Provinciale Staten. Vijf bedrijven doen mee aan de pilot intern salderen, een alternatieve manier om vrijgekomen stikstofruimte te gebruiken voor PAS-melders.
De provincie kijkt met de 78 bedrijven die in aanmerking komen voor legalisatie welke mogelijkheden daarvoor zijn. Dit kan gaan om het verminderen van de veestapel, het nemen van technische maatregelen of het beëindigen of verplaatsen van het bedrijf. De provincie onderzoekt ook of vrijgekomen stikstofruimte ingezet kan worden om PAS-melders te legaliseren. Friesland wil tevens onderzoeken of de rekenkundige ondergrens van stikstofuitstoot omhoog kan of dat een algemeen pardon voor PAS-melders haalbaar is.
PAS-melders zijn boerenbedrijven die tot 2019 geen vergunning nodig hadden voor hun stikstofuitstoot, maar dit wel moesten melden. In 2019 bepaalde de Raad van State dat dit in strijd is met Europese natuurwetgeving, waardoor deze bedrijven illegaal werden. Het was toen ook niet meer mogelijk om alsnog een stikstofvergunning aan te vragen. Provincies handhaven nog niet.
De provincie Friesland wil ook in gesprek met de 52 boeren die niet in aanmerking komen voor het legalisatieprogramma.