Minimaregelingen: in één keer toekennen en betalen
8 april 2021 Participatiewet, In-Form
Iedere gemeente heeft voor mensen met een minimum inkomen regelingen voor extra financiële ondersteuning: de minimaregelingen. Niet alle gemeenten hebben dezelfde regelingen. Wat de meeste wel gemeen hebben, is dat burgers die ervoor in aanmerking komen, meerdere keren per jaar een aanvraag kunnen doen voor losse onderdelen van de regelingen.
Maar waarom niet meteen bij een eerste aanvraag of forfaitair toekennen? Klik op de afbeelding om de infographic te downloaden en deze op te slaan.
Minimaregelingen: in één keer toekennen en betalen
Iedere gemeente heeft voor mensen met een minimum inkomen regelingen voor extra financiële ondersteuning: de minimaregelingen. Niet alle gemeenten hebben dezelfde regelingen, maar wat de meeste wel gemeen hebben, is dat burgers die ervoor in aanmerking komen, meerdere keren per jaar een aanvraag kunnen doen voor losse onderdelen van de regelingen. Maar waarom niet meteen bij een eerste aanvraag of forfaitair toekennen?
Gedurende het jaar doet een burger 1 of meerdere keren een aanvraag. Er moet heel veel informatie gegeven worden en bewijsstukken.
Bij iedere aanvraag moet de burger inzicht geven in zijn inkomen en vermogen en vervolgens gaat de aanvraag de gemeentelijke molen in om na te gaan of de aanvrager recht heeft op die vergoeding of voorziening.
Iedere aanvraag moet steeds weer gecontroleerd worden door medewerkers.
Aan het einde van het jaar hebben de mensen die daar recht op hebben bij elkaar vaak het complete budget binnen een categorie – bijvoorbeeld witgoed, kinderen of culturele activiteiten– aangevraagd én blijkt dat de gemeente de meeste aangevraagde voorzieningen heeft toegekend.
- Zullen we voortaan direct toekennen?
Aanvragen worden vrijwel nooit afgewezen. Het is mogelijk om dit met steekproeven te controleren. - Voor iedereen is er een maximaal potje beschikbaar waarbij een deel wordt uitgekeerd per aanvraag.
- Aan het eind van het jaar is ieder zijn potje leeg.
Bekende gegevens verwerken
Doordat je het met DigiD doet en gebruikt maakt van bekende gegevens kun je ook verantwoord het budget toekennen. Zo’n formulier wordt met DigiD gestart, dus de gegevens van de aanvrager zijn bekend bij de gemeente en de formulieren kunnen worden gekoppeld aan het uitkeringssysteem. Het formulier toont dan, afhankelijk van wat er over deze burger bekend is en zijn antwoorden, alleen de voorzieningen waarop die burger recht heeft en die hij dus mag aanvragen.
- Besparing voor burger (aanvrager) en voor Sociale Dienst in handelingen
- Geen piekbelasting voor medewerkers
- Forfaitair toekennen (bijv. bij bijstandsklanten)
Niet iedere aanvraag afzonderlijk beoordelen Slechts 1 keer aanvragen, alles in 1 keer toekennen.
Geld wordt overgemaakt maar het kan ook in de vorm van vouchers worden toegekend.
Schulinck Informatiemanagement