Infographic aanvraag en toestemming

22 februari 2019 Jeugd

Gemeenten vragen in het kader van de Jeugdwet voor verschillende doelen handtekeningen van de jeugdige en/of ouders. Soms is dat wettelijk verplicht, zoals bij het ondertekenen van de aanvraag.

Het is echter niet nodig dat gemeenten van jeugdigen en ouders handtekeningen vragen voor het verlenen van toestemming voor de noodzakelijke jeugdhulp. Niet de gemeente, maar de jeugdhulpverlener is verantwoordelijk om te borgen dat de vereiste toestemming aanwezig is. Bekijk onderstaande infographic goed door op de afbeelding te klikken.

Infographic afbeelding van 'Infographic aanvraag en toestemming'

Tekst uit Infographic:

Jeugd: Aanvraag en toestemming

Gemeenten vragen in het kader van de Jeugdwet voor verschillende doelen handtekeningen van de jeugdige en/of ouders. Soms is dat wettelijk verplicht, zoals bij het ondertekenen van de aanvraag. Het is echter niet nodig dat gemeenten van jeugdigen en ouders handtekeningen vragen voor het verlenen van toestemming voor de noodzakelijke jeugdhulp. Niet de gemeente, maar de jeugdhulpverlener is verantwoordelijk om te borgen dat de vereiste toestemming aanwezig is.

Toegang tot jeugdhulp: Gemeente verantwoordelijk

Besluit

Verlenen van jeugdhulp: Jeugdhulpverlener verantwoordelijk

Fase van aanvragen

Elke belanghebbende kan een aanvraag indienen. De aanvraag moet door de belanghebbende worden ondertekend.

(Dus NIET vereist dat alle betrokkenen de aanvraag ondertekenen)

Er zijn verschillende manieren om een aanvraag om jeugdhulp in te dienen (afhankelijk van gemeentelijk beleid)

  • Aanvraagformulier
  • Ondertekend gespreksverslag
  • Ondertekenend ondersteunings-/hulpverleningsplan

Fase van onderzoek

Als duidelijk is welke jeugdhulp nodig is inventariseert de gemeente of de jeugdige en/of de ouders (afhankelijk van de leeftijd van de jeugdige) instemmen met de inzet van die jeugdhulp.

Doel: zo weet de gemeente of de noodzakelijke hulp kan worden ingezet.

De gemeente hoeft dus niet de handtekening van alle betrokkenen te vragen. Ook is het invullen van een toestemmingsformulier niet vereist.

Ontbreekt de vereiste toestemming, dan moet de gemeente afwegen of het uitblijven van jeugdhulp de ontwikkeling van de jeugdige ernstig bedreigd. Als dat het geval is moet de gemeente de RvdK vragen onderzoek te doen.

Fase van jeugdhulpverlening

De jeugdhulpverlener beoordeelt of de vereiste toestemming voor het verlenen van jeugdhulp aanwezig is. Het geven van toestemming kan mondeling en schriftelijk.

Zonder de vereiste toestemming mag de jeugdhulpverlener de jeugdhulp niet verlenen.

De jeugdhulpverlener moet volgens de toestemmingsregels handelen. De jeugdhulpverlener (en niet de gemeente) kan daarop worden aangesproken

Schulinck Jeugd