Home › Juridisch advies › Juridisch advies Participatiewet
De Participatiewet is volop in beweging. De menselijke maat komt steeds centraler te staan. De wetswijzigingen die dit met zich meebrengt, zijn lastig bij te houden. Doordat er zo veel verandert, is het belangrijk dat gemeenten hun kennis over de Participatiewet up-to-date houden. Uit ervaring weten we dat veel gemeenten dit best lastig vinden. Heeft u bijvoorbeeld problemen bij het opleggen van een bestuurlijke boete? Of hebben uw cliënten vragen over de studietoeslag? Weet dan dat u bij Wolters Kluwer terechtkunt voor juridisch advies over de Participatiewet.
Onze zeer ervaren vakredacteuren helpen u bij het schrijven en toetsen van uw gemeentelijke verordeningen en beleidsregels. Daarnaast zorgen wij voor beleidsharmonisatie. Bijvoorbeeld door overeenkomsten en verschillen tussen het beleid van verschillende gemeenten te analyseren en voorstellen te doen om gemeenten op 1 lijn te brengen.
Schakel ons in als u juridisch advies nodig heeft over:
Als u wilt, toetsen onze juristen Participatiewet het beleid van uw gemeente aan de wet- en regelgeving, jurisprudentie en gemeentelijke beleidsuitgangspunten. Mail ons als u specifieke vragen heeft.
In opdracht van de VNG hebben wij verschillende modelverordeningen voor de Participatiewet ontwikkeld. Wij hebben alle kennis in huis om verordeningen volledig op maat te maken voor uw gemeente. Daarnaast adviseren onze juristen over de aanpassing van verordeningen en beleidsregels die het gevolg zijn van wetswijzigingen of andere ontwikkelingen.
Als u uw bezwaar- en beroepszaken bij ons neerlegt, kunt u rekenen op gedegen informatie en onafhankelijk advies van onze juristen Participatiewet. Wij:
Gemeenten gaan steeds meer integraal werken. Ze stellen daarbij het doel van de wet voorop in plaats van de bepalingen van de wet. Met andere woorden: ze kijken vooral naar de menselijke maat. Natuurlijk blijft de wet altijd leidend. Maar om burgers écht te helpen, is maatwerk nodig.
Aandachtspunten hierbij zijn:
Onze juristen Participatiewet helpen u om de menselijke maat binnen de wettelijke kaders vorm te geven. Zo combineert u het beste van 2 werelden: een maatwerkoplossing die volledig aan de wet voldoet.
Een beschikking is een belangrijk communicatiemiddel voor gemeenten en burgers. Aan dit document ontlenen burgers hun rechten en plichten. Beschikkingen moeten daarom begrijpelijk en duidelijk zijn geschreven én juridisch kloppen. Wij helpen u hierbij. Zo bespaart u tijd en belast u uw eigen organisatie niet.
Worstelt u met lastige casussen? Bijvoorbeeld over het recht op bijstand voor vreemdelingen? Onze juristen Participatiewet ondersteunen u hier graag bij. Lever 2 à 3 casussen bij ons aan. Wij plannen dan een online bespreking met u en uw collega’s. Tijdens deze bespreking krijgt u praktische handvatten voor de uitwerking van de casussen. Natuurlijk lichten we alle relevante wet- en regelgeving, gemeentelijk beleid en praktische aspecten uitgebreid toe. Daarna kunt u weer verder met de casussen. De kennis die u heeft opgedaan, komt bij toekomstige casussen goed van pas.
Wilt u meer weten over juridisch advies voor de uitvoering van de Participatiewet? Neem dan contact op met Erik Boersma. Bel 06 51 98 92 16, of stuur een e-mail.